Dataverbruik (incl. buitenland)

Als je tegenwoordig een abonnement aanschaft zit er buiten een aantal belminuten ook een databundel in het abonnement. Afhankelijk van de grootte van deze databundel kun je onderweg gebruik maken van internet, social media etc.. De databundel kun je nu ook gebruiken in het buitenland (EU) zonder extra kosten. Buiten de EU (of in landen die niet tot de EU behoren) is het altijd raadzaam om zoveel mogelijk via wifi te doen en de 3G/4G/5G verbinding zo weinig mogelijk (of niet) te gebruiken want dan krijg je wel te maken met extra kosten. Door de roaming optie uit te schakelen voorkom je torenhoge rekeningen voor data-gebruik in het buitenland (niet-EU landen).

Een aantal interessante zaken:

  • De nieuwe roaming geldt alleen voor EU landen. Landen zoals Servië, Zwitserland en Noorwegen vallen hier buiten. Check eerst goed of het land waar je heen gaat/bent onderdeel uitmaakt van de EU!
  • Schakel zoveel mogelijk email en widget-synchronisatie uit indien verbonden met een buitenlands telecomnetwerk. Indien de Data-Roaming optie uitstaat vindt er geen synchronisatie plaats door email-apps en widgets.
  • Stel een maximum 3G/4G datalimiet in op je toestel.
  • Synchroniseer alleen email en andere apps indien verbonden met een WIFI netwerk, of beperk de email-synchronisatie tot bv eens per 2 uur.
  • Stel in email-apps in dat de maximaal op te halen email-grootte niet groter in dan 20kb en selecteer (indien beschikbaar) de optie dat de bijlagen enkel worden binnengehaald indien men via WIFI verbonden is.
  • Indien verbonden via de 3G/4G verbinding, kan men het beste het gebruik van chat / berichten-apps zoals “Whatsapp”, “IM+” en “Skype” zoveel mogelijk vermijden / zo min mogelijk gebruiken.

Handleidingen

 

Datalimiet Instellen

Roaming aan-/uitzetten