Google Play Store Beveiliging & Filtering

Via de Google Play Store kunnen er apps (programma’s) & games (spelletjes) worden aangeschaft of gedownload. Waarschijnlijk zal het aanbod nog worden uitgebreid met films en muziek, maar dat is nog niet beschikbaar in de Nederlandse Google Play Store.

Er kunnen dus diverse apps & games worden aangeschaft door eenvoudigweg op de prijs van de app of game te klikken in de Google Play Store. Dit kan echter een probleem zijn als je dit niet wilt, of met andere woorden, je wilt niet dat er ongeoorloofd aankopen gedaan kunnen worden. Ook kan de wens bestaan om bv. je kinderen (<12 jaar) niet alle apps & games te laten downloaden en aanschaffen. Kan dit en hoe stel je het in?

Goed nieuws! Het kan en we gaan hieronder uitleggen hoe eenvoudig het is om een wachtwoord in te stellen om ongeoorloofde aankopen te voorkomen en hoe je een filter kan instellen om ongewenste apps & games te weren.

Algemeen

Stap1. Ga naar de Google Play Store app op je tablet of smartphone, selecteer rechtsboven het Instellingen-icoontje ( “drie puntjes”) en kies de optie Instellingen. Het volgende scherm wordt getoond.

Het scherm is opgebouwd uit 4 delen:

 • Zoekgeschiedenis wissen
 • Gebruikersinstellingen
 • Overige
 • Over
In dit artikel gebruiken we enkel het Gebruikersinstellingen-deel. Er zijn 4 instellingen terug te vinden:
 • Instellingen ontgrendelen
 • Inhoudsfiltering
 • Pincode gebruiken voor aankopen
 • Pincode instellen of wijzigen

Instellingen ontgrendelen

Indien er een pincode is ingesteld (via optie 4) kunnen er niet zomaar wijzigingen gedaan worden. Zodra de optie Instellingen ontgrendelen wordt geselecteerd dan dient eerst de pincode te worden opgegeven.

Inhoudfiltering

Men kan zelf selecteren welke apps & games weergegeven mogen worden middels de inhoudsfiltering. Er zijn 4 niveaus:

 • Iedereen -> Apps in deze categorie mogen geen locatiegegevens van gebruikers verzamelen en geen ongepast materiaal bevatten. Apps mogen geen gebruikersinhoud delen of sociale functies bevatten.
 • Volwassen: laag -> Apps in deze categorie kunnen licht tekenfilmgeweld of nepgeweld bevatten of ander mogelijk aanstootgevend materiaal. Apps kunnen locatiegegevens van gebruikers verzamelen om locatiespecifieke informatie te leveren of anderszins de gebruikerservaring te verbeteren, maar mogen de gegevens niet delen met andere gebruikers. Hoewel apps enkele sociale functies kunnen bevatten, mogen deze er niet hoofdzakelijk op zijn gericht gebruikers mogelijkheden te bieden elkaar te vinden en met elkaar te communiceren.
 • Volwassen: medium -> Apps in deze categorie kunnen seksuele verwijzingen, intens nepgeweld of echt geweld bevatten, godslastering of grove of kwetsende humor, verwijzingen naar gebruik van drugs, alcohol en tabak, sociale functies en simulatiegokspellen. Apps kunnen locatiegegevens van gebruikers verzamelen om deze met toestemming van de gebruiker te delen of te publiceren.
 • Volwassen:hoog -> Apps in deze categorie kunnen veelvuldige instanties van seksuele en suggestieve inhoud, expliciet geweld, sociale functies, simulatiegokspellen en nadrukkelijke verwijzingen naar alcohol, tabak en drugs bevatten. Apps kunnen locatiegegevens van gebruikers verzamelen om deze met toestemming van de gebruiker te delen of te publiceren.
Pincode gebruiken voor aankopen
Zodra deze optie is aangevinkt dan moet eerst de pincode worden opgegeven voordat een aankoop gedaan kan worden. Ideaal voor kinderen en het voorkomen van hoge rekeningen ten gevolge van ongecontroleerde aankopen in de Google Play Store.
Google heeft de Google Play Store aangepast waardoor er nu standaard om een wachtwoord wordt gevraagd zodra je iets wilt aankopen.

Pincode instellen of wijzigen
Via deze optie kan er een pincode worden ingesteld waarmee bovenstaande instellingen wordt beschermd. Zonder de pincode opnieuw in te geven is het niet mogelijk om instellingen te wijzigingen.